Krađa identiteta

Krađa identiteta oblik je kriminalne radnje lažnog predstavljavljanja radi stjecanja materijalne ili druge koristi.

Jedan način je krađa informacija iz baza podataka banaka, e-trgovina, obračunskih ustanova i drugih koje pohranjuju takve informacije. Drugi način je da napadač izravno od nas ukrade informacije ili ih dobije na prijevaru.

Kad je u pitanju prvi način, treba nadzirati svoje bankovne izvode i izvode kreditnih kartica ne bi li uočili čudne transakcije i paziti s kim ćemo poslovati. Kad je u pitanju drugi način možemo više poduzeti, ali prvo nešto o različitim načinima prijevare: Društveni inženjering se oslanja na naše prirođeno povjerenje u ljude, naročito u ljude koji imaju određene društvene uloge, poput onih u uniformama, sa iskaznicom ili u poslovnim odijelima.

Spoofing znači kreiranje lažne ili krivotvorene verzije nečega, poput Web lokacije ili adrese e-pošte. Korisnik se prijavljuje sa svojim korisničkim imenom i lozinkom koje tako dolaze u ruke kriminalaca, a oni ih zlorabe za pristup stvarnoj Web lokaciji.

Phishing napadi su najštetniji napadi prevaranata. Mnogi počinju porukom e-pošte. U njima obično piše da ima problem s našim računom koji treba riješiti te nas zamole da pošaljemo svoje podatke (korisničko ime, broj računa i lozinku) da bi riješili problem s našim računom. Ponekad umjesto toga stave link na stranicu koja izgleda skoro isto kao originalna stranica te banke i žele da se prijavimo na stranicu s našim podacima i te se informacije na kraju prosljeđuju prevarantu. On te podatke koristi da bi obavio kupnju ili podigao novac s računa. To je najopasnije zato što time možemo izgubiti puno novaca.

     

Od krađe identiteta na mreži se možemo lagano zaštititi ako ne dajemo svoje informacije nesigurnim internet stranicama, I ako stvaramo snažne lozinke za svoje podatke

Ovdje imamo par videa kako se zaštititi od krađe identiteta na mreži i još nešto malo o krađi identiteta na mreži